Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните

...
 Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по ценните
Коментари Харесай

Мъск се откупи срещу 40 млн. долара

 Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск и Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати реализираха съглашение във връзка с заведеното през тази седмица дело, което разрешава на Мъск да остане основен изпълнителен шеф на сдружението, само че го принуждава да напусне позицията на Председател на Борда за най-малко три години. 
Изненадващият поврат, разгласен в събота от SEC, идва, откакто Мъск отхвърли в четвъртък авансово съглашение и наподобява се канеше да се бори с организацията в съда. SEC твърдеше, че той е заблудил вложителите със известие в Twitter на 7 август, съгласно което компанията е разполагала с финансиране, с цел да смъкна производителя на коли от борсата. Източник, осведомен с неговото мислене, съобщи в петък пред WSj, че Мъск считал, че може да завоюва в съда против SEC.

Мъск ще резервира длъжността основен изпълнителен шеф, само че би трябвало да подаде оставка в границите на 45 дни от позицията си на ръководител на Борда за три години, излиза наяве от изказване,  оповестено в събота от регулатора .Той също ще би трябвало да заплати санкция от 20 млн. $ и да назначи в Tesla двама нови самостоятелни шефове. Tesla ще заплати още 20 млн. $. Сумата ще бъде разпределена на наранени вложители по утвърден от съда развой. Освен това бордът на Tesla ще би трябвало да създаде механизъм за наблюдаване на връзката на Мъск с вложителите

" Обобщеният пакет от ограничения и облекчения, оповестени през днешния ден, са особено създадени, с цел да се оправят с въпросното непозволено държание, като укрепят корпоративното ръководство и контрола на Tesla, с цел да защитят вложителите ", сподели Стефани Авакян, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC.

" В резултат на съглашението Илон Мъск към този момент няма да бъде ръководител на Tesla, бордътна Tesla ще предприеме значими промени - в това число задължението да следи връзката на Мъск с вложителите, а те двамата ще платят финансови наказания ", добави Стивън Пейкин, съпредседател на отдела за правоприлагане на SEC. „ Резолюцията има за цел да предотврати по-нататъшни диспропорции на пазара и причиняване на щета на акционерите на Tesla ".

SEC упрекна милиардера в опит за операция поради туита му от август, че ще смъкна компанията от борсата и е обезпечил финансиране. Според Комисията Мъск е излъгал, че разполага с нужното финансиране да смъкна Tesla от борсата при цена на акция от 420 $ и надлежно да направи компанията частна. Именно това беше желанието на основния изпълнителен шеф на компанията при започване на август. В края на месеца той обаче се отхвърли от него. Към този миг Комисията счита, че изявленията за обезпеченото финансиране на Мъск са подправени, а самият той дефинира обвиняванията като „ неоправдани “.
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР